Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Wat zijn de effecten van een multidisciplinair geriatrisch revalidatiezorg programma voor ouderen die een CVA hebben gehad? En hoe uitvoerbaar is dit programma? Dat waren de kernvragen in dit onderzoek, waarin het multidisciplinaire programma zelf ook ontwikkeld werd.
Nazorg thuis
Het onderzoek ging in 2010 van start om het revalidatietraject en met name de nazorg voor ouderen die een CVA hebben gehad, te verbeteren. Als deze ouderen na een opname in de geriatrische revalidatie weer thuiskomen, lopen zij vaak tegen problemen aan, zowel fysiek, cognitief als emotioneel. Dit is niet alleen belastend voor de oudere zelf, maar ook voor zijn of haar mantelzorger(s).
Complexe zorg
De zorg voor ouderen met een CVA is complex, omdat ouderen vaak meerdere aandoeningen hebben en zich in een kwetsbare positie bevinden. Op basis van literatuuronderzoek en samen met geriatrische revalidatie instellingen werd een multidisciplinair programma ontwikkeld. Alle disciplines binnen de geriatrische revalidatie waren hierbij betrokken, zoals specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen.
Einddoel
Het uiteindelijk doel van het onderzoek was het verbeteren van de dagelijkse activiteiten bij ouderen die na een CVA worden opgenomen in de geriatrische revalidatie. Daarnaast was het doel om hun participatie en kwaliteit van leven te verbeteren. Ook werd beoogd de zorglast die mantelzorgers van deze ouderen ervaren, te verminderen.
Om dat te bereiken, werden drie modules in het programma opgenomen:
Experiment
Het programma werd onderzocht in een experiment waaraan acht geriatrische revalidatie instellingen in Limburg en Brabant meededen. In totaal deden 190 ouderen mee die een CVA hadden gehad en 172 naasten. Bij in totaal 99 CVA-patiënten werd het nieuwe programma ingezet. De 91 andere CVA-patiënten kregen reguliere zorg.
Resultaat
Het nieuwe programma bleek voor patiënten een positief effect te hebben op de participatie buitenshuis, maar de dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven verbeterden niet. Naasten van de deelnemers aan het programma gaven aan dat de zorgbelasting was gedaald.
Geconcludeerd werd dat het programma verder geoptimaliseerd moet worden om de effecten ervan te vergroten.
Irma Everink
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Envida
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl