25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Het ontwikkelen van interventies die de vitaliteit van medewerkers positief beïnvloeden, zodat zorgorganisaties hen duurzamer kunnen inzetten. Dat is de insteek van het onderzoek van de AWO-L, in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.
Essentiële zorg is zorg die letterlijk essentieel is voor cliënten. Het is zorg die het meest geleverd wordt door verzorgenden en verpleegkundigen. Binnen de AWO-L wordt veel onderzoek gedaan naar de vraag hoe zij dat het beste kunnen doen, zodat hun handelen ook wetenschappelijk onderbouwd is.
Ouderen zijn niet altijd in staat om na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname weer meteen naar huis te gaan. Of zijn tijdelijk te ziek of onvoldoende zelfredzaam om zelfstandig thuis te blijven wonen. Kortdurende zorg is gericht op de revalidatie dan wel het herstel van deze ouderen, zodat zij weer naar huis kunnen terugkeren.
Een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven, zorg en werk in de ouderenzorg: dat is het uiteindelijk doel van het wetenschappelijke onderzoek binnen de AWO-L. Ook zet de AWO-L in op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek zelf.
Onvrijwillige zorg is zorg waarmee een cliënt en/of diens vertegenwoordiger niet instemt. Volgens de Wet zorg en dwang is alleen sprake van onvrijwillige zorg als de cliënt en/of vertegenwoordiger zich tegen die zorg verzet(ten).
De AWO-L zet breed in op het opleiden van de verpleegkundige en verzorgende van de toekomst. Een nieuw type medewerker is nodig om de vele uitdagingen in de ouderenzorg het hoofd te kunnen bieden.
Als mensen een ongeneeslijke ziekte hebben, komen ze in aanmerking voor palliatieve zorg. Deze zorg heeft als voornaamste doel de kwaliteit van leven te verbeteren, bijvoorbeeld door het comfort van iemand te verhogen en lijden zo veel mogelijk te verminderen. Ook is er in de palliatieve zorg oog voor naasten.
De omgeving van ouderen met intensieve zorgbehoeften zo inrichten dat zij zo goed mogelijk hun dagelijks leven kunnen leiden. En zij zoveel mogelijk de regie in handen hebben. Dat is waar de AWO-L zich met onderzoek voor inzet.
Zelfredzaamheid draagt bij aan het levensgeluk van mensen. De AWO-L doet daarom onderzoek naar de mogelijkheden om de zelfredzaamheid van ouderen optimaal te ondersteunen en bevorderen.
Zorgtechnologie wordt steeds meer ingezet in de ouderenzorg, zowel bij zelfstandig wonende ouderen thuis als in de verpleeghuizen. De AWO-L onderzoekt op welke manier zorgtechnologie het beste kan bijdragen aan de kwaliteit van zorg. En daarnaast hoe de data die zorgtechnologieën genereren beter benut kunnen worden.