Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Een effectief en goed uitvoerbaar zorgpad voor het stroomlijnen van de zorg voor ouderen die na een ziekenhuisopname revalideren in de geriatrische revalidatie en daarna weer naar huis gaan. Dat is het resultaat van het onderzoek Op weg naar herstel.
Knelpunten
De aanleiding voor het ontwikkelen van het zorgpad voor ouderen die revalideren was dat het zorgtraject onvoldoende gestroomlijnd was. Belangrijke knelpunten die zich in het zorgtraject voordeden, waren:
Het project
Het project Op weg naar herstel ging in 2012 van start en liep tot 2018. Als eerste werd het zorgpad ontwikkeld. Vervolgens werden de effecten en uitvoerbaarheid van dit zorgpad onderzocht. Aansluitend werd het zorgpad ingevoerd in de dagelijkse praktijk in de regio Maastricht-Heuvelland en werd het regionaal en landelijk onder de aandacht gebracht. Voor de ontwikkeling en invoering van het zorgpad werden diverse werkgroepen gevormd. Deze bestonden uit vertegenwoordigers van patiënten en zorgverleners uit het ziekenhuis, de geriatrische revalidatie en de thuiszorg. In de werkgroepen gingen de leden in op drie kernvragen: welke zorg wordt nu geleverd, wat moet er verbeterd worden in de huidige zorg en op welke manier kan dat het beste gedaan worden?
Het zorgpad
In de bijeenkomsten van de werkgroepen kwam naar voren dat de geriatrische revalidatie lang niet bij alle zorgverleners en patiënten voldoende bekend is. De informatievoorziening werd daarom verbeterd. Dit gebeurde onder andere door een transferverpleegkundige in te zetten voor het informeren van zorgverleners en door patiënten beter te informeren over de geriatrische revalidatie.
Daarnaast werd een zorgpaddocument opgesteld. Hierin staan de taken van alle betrokken zorgverleners beschreven en het regelt onder andere:
Evaluatie van het zorgpad
Uit de evaluatie kwam naar voren dat ouderen, mantelzorgers en zorgverleners tevreden waren over het zorgpad. Daarnaast bleek het zorgpad een positief effect te hebben op het ontslag naar huis; na een opname keerden meer mensen naar huis dan voor de invoering van het zorgpad. Ook namen de activiteiten van ouderen toe en leidde het zorgpad tot een flinke besparing op de zorgkosten. Op grond van deze positieve resultaten zijn het zorgpad en bijbehorende (implementatie)materialen op landelijk niveau beschikbaar gesteld.
Het heeft meerwaarde om de mensen gewoon te kennen – op deze manier pak je gemakkelijker de telefoon. We hebben zelf hierdoor ook meer begrip gekregen voor de partijen in het ziekenhuis.
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Irma Everink
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Envida