25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Een richtlijn die verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden concrete handvatten biedt om onvrijwillige zorg thuis of in een woonzorgcentrum te voorkomen. Dat is het doel van een onderzoeksproject dat de AWO-L eind 2019 gestart is. De richtlijn is bedoeld voor de ouderenzorg (verpleeghuiszorg en thuiszorg) en de verstandelijk gehandicaptenzorg.
Beroepsvereniging
De aandacht voor onvrijwillige zorg thuis en in het woonzorgcentrum neemt de laatste jaren toe, ook bij de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. V&VN heeft behoefte aan een duidelijke richtlijn als het om de inzet van onvrijwillige zorg gaat. En met name, hoe dat te voorkomen? Niet alleen in de zorg voor ouderen thuis en in het verpleeghuis, maar ook in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.
Literatuurstudie en knelpuntenanalyse
Om die vraag te kunnen beantwoorden, werd de beschikbare kennis rondom onvrijwillige zorg eerst in een literatuurstudie geïnventariseerd. Zoals: welke interventies zijn er om de inzet van onvrijwillige zorg te voorkomen en is bekend wat hiermee de ervaringen zijn?
Daarnaast werden de knelpunten en risicofactoren in beide sectoren analytisch in kaart gebracht. Dit gebeurde onder andere met een vragenlijstonderzoek waarin verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertegenwoordigd waren. Vanwege het multidisciplinaire karakter van de toepassing van onvrijwillige zorg werden ook artsen, psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten bij de knelpuntenanalyse betrokken, evenals cliënten en hun vertegenwoordigers.
De analyse maakt duidelijk dat er verschillende knelpunten worden ervaren als het gaat om het inzetten van interventies om onvrijwillige zorg te voorkomen, zoals:
Vervolg
In het vervolg van dit traject zullen de uitgangsvragen om tot de gewenste richtlijn te komen nader geformuleerd worden. Bij de beantwoording daarvan zullen opnieuw de beroepsgroep en de cliëntvertegenwoordiging betrokken worden.
Michel Bleijlevens
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Vivantes
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl