Vandaag waren onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool te gast bij Gilde Opleidingen. In samenwerking met Gilde docenten Abe Brouns en Anja Schoenmaekers organiseerden AWO-L onderzoekers Petra Erkens en Judith Urlings een inspirerende studieochtend voor docenten van de BBL-opleidingen Zorg en Welzijn, met ontmoeting en kennisuitwisseling als rode draad.
Nieuwe studie vergelijkt terminale zorg op zorgboerderijen met reguliere verpleeghuizen
In maart is binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) het PEACEFUL-project van start gegaan. Dit onderzoek richt zich op de invloed van de zorgomgeving op de laatste levensfase van mensen met dementie. Het project vergelijkt terminale zorg op zorgboerderijen met die in reguliere verpleeghuizen. Aanleiding voor het onderzoek is dat eerdere studies suggereren dat mensen met dementie op zorgboerderijen actiever zijn, meer sociaal contact hebben en meer tijd buiten doorbrengen. Praktijkervaringen wijzen bovendien op een mogelijk langere periode van welzijn en een kortere terminale fase in deze setting. Tot nu toe is het bewijs hiervoor echter vooral anekdotisch.
De Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg organiseert haar jaarlijkse symposium in 2025 op donderdag 19 juni. Het symposium biedt een unieke kans om te ontdekken hoe de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg een verschil maakt in de ouderenzorg. Ontmoeten, delen en inspireren staan centraal tijdens deze middag/avond.
Werk jij in de ouderenzorg? Vind je het belangrijk om cliënten te ondersteunen in hun autonomie? Werk dan met ons aan het ACCENT-onderzoek!
Werk jij in de ouderenzorg? Vind je het belangrijk om cliënten te ondersteunen in hun autonomie? Werk dan met ons aan het ACCENT-onderzoek!
geplaatst op: 24 februari 2022
Kwetsbare oudere cliënten zijn vaak sterk afhankelijk van geboden zorg bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, eten en dergelijke. Autonomie behouden tijdens deze zorgactiviteiten is van groot belang voor behoud van identiteit, welzijn en kwaliteit van leven.
In het ACCENT-project zetten we in op het versterken van verpleegkundige en verzorgende vaardigheden om de autonomie van oudere cliënten te ondersteunen tijdens ADL-zorgactiviteiten.
We zijn op zoek naar verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden uit de wijkzorg, het verpleeghuis en het ziekenhuis die hun werk in de praktijk zouden willen combineren met meewerken aan het ACCENT-onderzoek. In overleg met jouw zorgorganisatie wordt overlegd hoeveel uren per week je wilt en kunt werken aan ACCENT. Tevens wordt er samen gekeken naar wensen voor je toekomstige loopbaan.