Aandacht voor variaties in indiceren binnen zorgorganisaties: onderzoek leidt tot inspiratie
Zorgorganisaties in Limburg zijn aan slag met de verbetering van het proces rondom indicatiestellingen van zorgaanvragen. Dit naar aanleiding van de aanbevelingen die onderzoekers van de AWO-L in samenwerking met Hogeschool Utrecht en het Nivel deden. Zij deden gedurende vier jaar onderzoek gericht op de variaties in het indiceren van zorg door wijkverpleegkundigen en hoe deze verschillen in beoordeling kunnen worden teruggedrongen.
Reablement centraal in symposium van Kiwi’s naar Klompen
Tijdens het symposium van Kiwi’s naar Klompen op vrijdag 13 september stond reablement centraal. Dit is een zorgfilosofie gericht op het versterken van zelfredzaamheid. Prof. dr. Matthew Parsons, hoogleraar gerontologie aan de Universiteit van Waikato was speciaal naar Nederland gekomen om te vertellen over reablement in zijn thuisland. Hij nam de bezoekers mee in de reis die Nieuw-Zeeland aflegde om reablement te implementeren. Ook in Nederland komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de meerwaarde van reablement. Maar het werd duidelijk dat Nederland nog een lange weg heeft te gaan.
Dit jaar is de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg de organisator van de SANO Wetenschapsdag. Deze dag staat dit jaar in het teken van veerkracht en innovatie in de ouderenzorg. We nodigen jou als zorgprofessional, onderzoeker en/of belanghebbenden uit om kennis en inzichten te delen, en samen met ons te bouwen aan een toekomstbestendige ouderenzorg.
Werk jij in de ouderenzorg? Vind je het belangrijk om cliënten te ondersteunen in hun autonomie? Werk dan met ons aan het ACCENT-onderzoek!
Werk jij in de ouderenzorg? Vind je het belangrijk om cliënten te ondersteunen in hun autonomie? Werk dan met ons aan het ACCENT-onderzoek!
geplaatst op: 24 februari 2022
Kwetsbare oudere cliënten zijn vaak sterk afhankelijk van geboden zorg bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, eten en dergelijke. Autonomie behouden tijdens deze zorgactiviteiten is van groot belang voor behoud van identiteit, welzijn en kwaliteit van leven.
In het ACCENT-project zetten we in op het versterken van verpleegkundige en verzorgende vaardigheden om de autonomie van oudere cliënten te ondersteunen tijdens ADL-zorgactiviteiten.
We zijn op zoek naar verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden uit de wijkzorg, het verpleeghuis en het ziekenhuis die hun werk in de praktijk zouden willen combineren met meewerken aan het ACCENT-onderzoek. In overleg met jouw zorgorganisatie wordt overlegd hoeveel uren per week je wilt en kunt werken aan ACCENT. Tevens wordt er samen gekeken naar wensen voor je toekomstige loopbaan.