In memoriam Ruud Kempen

geplaatst op: 02 september 2022

Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Prof. Dr. G.I.J.M. (Ruud) Kempen. Ruud overleed in de avond van 30 augustus op 65-jarige leeftijd, in het bijzijn van zijn echtgenote Anita en familie.

Ruud kwam in 1998 naar de Universiteit Maastricht waar hij UHD werd bij de vakgroep Medische Sociologie. In 2008 maakte hij als eerste hoogleraar Sociale gerontologie de overstap naar de Vakgroep Health Care & Nursing Science. Als duovoorzitter van die vakgroep was hij mede-initiator van de oprichting van de huidige vakgroep Health Services Research.

Ruud is de grondlegger van de sociale gerontologie aan de Universiteit Maastricht. Hij stond aan de wieg van het wetenschappelijk onderzoek naar ouderenzorg aan onze universiteit en was een steunpilaar van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Ruud Kempen kreeg nationaal en internationaal veel erkenning voor zijn onderzoek. Voor zijn vele verdiensten ontving hij onder andere het erelidmaatschap van NVG-KNOWS. Onder zijn voorzitterschap werd het wereldcongres van de IAGG naar Nederland gehaald dat plaatsvindt in 2026.

Ruud leidde veel promovendi op en begeleidde hen naar succesvolle promoties. Hij bleef dat doen zo lang zijn ziekte het toeliet; een van zijn laatste promovendi verdedigt op 14 september aanstaande haar proefschrift. Ook kreeg Ruud veel erkenning voor zijn bijdragen aan het onderwijs. Zo was hij jarenlang de coördinator van de bachelor Gezondheidswetenschappen. Ook bestuurlijk was Ruud erg actief; tijdens zijn loopbaan was hij onder andere lid van het faculteitsbestuur, vakgroepvoorzitter, leider van verschillende onderzoeksprogramma’s binnen de research school Caphri, lid van het managementteam HSR en lid van het dagelijks bestuur van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.

Bescheidenheid en collegialiteit waren typische kenmerken van Ruud. In zijn werk was hij enorm gedisciplineerd; Ruud was altijd tot in detail voorbereid en punctueel. Ook was Ruud enorm betrokken bij zijn collega’s en bij het reilen en zeilen van de vakgroep en universiteit; dat bleef hij zelfs tijdens het ruim twee jaren durend ziekteproces. Dat proces is heel ingrijpend geweest voor hem en Anita en kende vele behandelingen, momenten van hoop en teleurstelling, vreugde en verdriet. Ook daarmee ging Ruud om als de wetenschapper die hij was. Hij zocht naar literatuur en legde ons in detail de behandelingen en de evidence daarvan uit. Zodoende hield hij zo lang mogelijk de controle over de situatie waarin hij verkeerde. Terwijl hij wist dat hij de strijd uiteindelijk niet zou winnen.

De Universiteit Maastricht en de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg zijn Ruud Kempen enorm dankbaar. Mede dankzij hem ligt er een stevig fundament voor toekomstig wetenschappelijk onderwijs en onderzoek dat bijdraagt aan de verdere onderbouwing van de ouderenzorg. Wij wensen Anita en de familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

In memoriam Ruud Kempen
 • Logo Meander Groep
 • Logo Sevagram
 • Logo Envida
 • Logo Zuyderland
 • Logo Cicero
 • Logo Vivantes
 • Logo De Zorggroep
 • Logo Land van Horne
 • Logo Proteion
 • Logo Zuyd Hogeschool
 • Logo Gilde Zorgcollege
 • Logo Vista College
 • Logo Maastrict University

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK