Viviënne Huppertz ontvangt VMTI-proefschrift prijs
geplaatst op: 10 oktober 2023
In haar proefschrift getiteld "The Dormant Triad; Exploring Dysphagia, Oral Health, and Malnutrition in Stroke and Nursing Home Patients," heeft AWO-L onderzoeker Viviënne Huppertz uitmuntend onderzoek verricht naar de gezondheidsproblemen: ondervoeding, dysfagie (slikproblemen) en slechte mondgezondheid bij patiënten met een beroerte en bij verpleeghuisbewoners.
Deze problemen kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en een verminderde kwaliteit van leven van de betrokken patiënten.
Haar werk heeft niet alleen de aandacht getrokken van de wetenschappelijke gemeenschap, maar heeft daar nu ook waardering voor ontvangen. Op vrijdag 6 oktober 2023, tijdens het VMTI-congres in Landgoed de Horst te Driebergen, heeft Viviënne Huppertz de VMTI-proefschrift prijs ontvangen voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de gezondheidszorg op het snijvlak van geneeskunde en tandheelkunde.
Erkenning
Het werk heeft de aandacht getrokken van de jury van de VMTI-wetenschapsprijzen. Het was opmerkelijk omdat het niet slechts ging over tandheelkundige zorg, maar juist over de interactie tussen geneeskundige en tandheelkundige zorg. De jury was zo onder de indruk van haar onderzoek dat ze besloten hebben de VMTI-proefschrift prijs aan haar toe te kennen. Deze prijs dient als erkenning voor haar bijzondere bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidszorg.
Het onderzoek
In haar proefschrift heeft ze niet alleen de gezondheidsproblemen blootgelegd, maar ook benadrukt dat er dringend behoefte is aan meer bewustzijn en een geïntegreerde zorgbenadering om deze gezondheidsproblemen aan te pakken.
Op basis van de resultaten van het proefschrift kan worden gesteld dat veel patiënten met een beroerte die enkele maanden tot jaren na een beroerte nog dysfagie hebben, vaak ook een verhoogd risico lopen op ondervoeding en tegelijkertijd een ernstige mate van dysfagie hebben. De behandeling van dysfagie bij beroerte patiënten moet daarom worden gecombineerd met gestructureerde aandacht voor de voeding.
Ook is duidelijk geworden dat ondervoeding, dysfagie en slechte mondgezondheid vaak samen voorkomen bij verpleeghuisbewoners en dat dysfagie en slechte mondgezondheid het risico op ondervoeding flink lijkt te verhogen.
‘’We bevelen een meer geïntegreerde werkwijze van zorgprofessionals aan om samenwerking van zorgprofessionals ten behoeve van de zorg rondom de gerelateerde gezondheidsproblemen dysfagie, mondgezondheid en voeding te optimaliseren.’’
Een stap in de goede richting
Viviënne heeft met haar onderzoek een belangrijke stap gezet in de richting van een toekomst waarin de zogenaamde "Slapende Triade" van ondervoeding, dysfagie en slechte mondgezondheid definitief is ingeslapen. Haar werk draagt bij aan de verbetering van de gezondheidszorg en biedt hoop voor een betere kwaliteit van leven voor velen.