Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
hier vindt u alle nieuwsberichten rondom de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Donderdag 26 oktober tekenden professoren van universiteiten uit Duitsland, Oostenrijk en Engeland een overeenkomst met de Universiteit Maastricht. Deze universiteiten passen het Limburg Living Lab model van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg toe en bekrachtigen hiermee hun samenwerking op het terrein van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg.
Het Limburg Living Lab model blijkt een internationaal voorbeeld voor kennisontwikkeling door samenwerking tussen wetenschap en praktijk. Uniek aan de AWO Limburg samenwerking is dat onderzoekers van de universiteit minimaal een dag per week werken bij een zorg- of onderwijsinstelling. Samen met medewerkers van deze instellingen bouwen ze aan een infrastructuur om wetenschappelijk onderzoek te doen.
Onlangs verscheen een artikel over de AWO Limburg in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Aging. En deze week bezoeken onderzoekers van universiteiten uit Leeds, Graz, Halle en Keulen de Universiteit Maastricht voor de lancering van het internationaal netwerk van Academische Werkplaatsen naar Limburgs model. “Ons model wordt nu toegepast in die landen, waarbij ook rekening wordt gehouden met verschillen tussen systemen” zegt AWO Limburg voorzitter en hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht Jan Hamers. “De verwachting is dat we het netwerk op korte termijn uitbreiden met vergelijkbare werkplaatsen in België, Spanje, Frankrijk, Canada en de USA. En er is zelfs interesse in India, Ghana en Colombia”.
“Het feit dat buitenlandse onderzoeksgroepen ons Limburgse model overnemen biedt vooral kansen voor onze eigen zorgmedewerkers, docenten & onderzoekers. Zij bezoeken verpleeghuizen in andere landen en vertellen hoe wij zaken in Nederland aanpakken, terwijl wij zelf weer leren van hoe ze dingen in andere landen doen. We staan meestal immers voor dezelfde uitdagingen”.
De internationale aandacht voor de AWO Limburg bevestigt het innovatieve niveau van de Limburgse en Nederlandse ouderenzorg en de wetenschappelijke traditie die daarin is opgebouwd. En de AWO Limburg beperkt zich niet tot het Europees continent. “Komende week reist een Limburgse delegatie af naar een groot ouderenzorgcongres in Florida in de VS om een workshop te verzorgen over onze samenwerking voor vertegenwoordigers van 23 Amerikaanse universiteiten” besluit Hamers.