De toekomst van de zorg: reden tot zorg?

geplaatst op: 18 december 2023

De zorg staat onder druk: de vraag neemt toe, de kosten stijgen en er zijn te weinig mensen die (willen) werken in de zorg. Hoe kunnen we ons zorgstelsel op de korte en langere termijn toekomstbestendig maken? Op deze en veel andere vragen zullen Jan Hamers (hoogleraar ouderenzorg) en Gaby Odekerken (hoogleraar klantgerichte dienstverlening) ingaan tijdens hun lezing bij Podium Babel op 28 januari 2024

Beide sprekers zijn verbonden aan de Universiteit van Maastricht. De lezing start om 11 uur. Adres: Odasingel 90, Sittard; entrée €5,-. Aanmelden graag via www.podiumbabel.nl.

De zorg in Nederland is op dit moment van een kwalitatief hoog niveau, voor iedereen goed toegankelijk en op solidaire wijze gefinancierd. In de nabije toekomst staat de zorg echter voor grote uitdagingen: de zorgvraag neemt de komende decennia sterk toe, in het bijzonder door de vergrijzing en door meer medische mogelijkheden, terwijl de beroepsbevolking nauwelijks groeit. Onder meer hierdoor komt de betaalbaarheid van de zorg onder druk te staan. Bij continuering van het huidig beleid zal het aandeel van het Nederlandse bbp dat we uitgeven aan de zorg toenemen van ongeveer 13 procent nu naar bijna 20 procent in 2060 (bron: ministerie van Financiën)

Daarnaast is er een personeelsprobleem: op dit moment werkt al 1 op de 7 mensen in zorg en bij ongewijzigd beleid kan dit toe bewegen naar 1 op de 4 werkenden in 2040. Een beroep op de arbeidsmarkt van deze omvang is niet realistisch. Als we niets doen, dreigt de zorg op de langere termijn vast te lopen. Wat kunnen we doen om het tij te keren en ervoor te zorgen dat goede en betaalbare zorg voor iedereen toegankelijk blijft? 

Onderzoek

In hun lezing vertellen de sprekers over het onderzoek zat zij doen op het gebied van de zorg. Zij zullen hun visie delen op de ontwikkelingen die zij zien in het veld en proberen aan te geven in welke richtingen we kunnen denken als we zoeken naar antwoorden op de vele vragen zie leven rond dit vraagstuk. Jan Hamers zal daarbij vooral ingaan op de algemene ontwikkelingen, terwijl Gaby Odekerken ons meer specifiek zal informeren over haar onderzoek naar de inzet van service robots in dienstverlening en zorg.

Over de sprekers

Prof. dr. Jan Hamers is hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en visiting professor aan de University of Leeds (UK). Hij is ook oprichter en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L). Het AWO-L model wordt inmiddels gerepliceerd in binnen-en buitenland. Zijn onderzoek richt zich op de kwaliteit van leven, kwaliteit van zorg en kwaliteit van werk in de ouderenzorg.

Prof. dr Gaby Odekerken-Schröder is hoogleraar klantgerichte dienstverlening aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht en zij is in het faculteitsbestuur verantwoordelijk voor internationalisering en impact. Zij hecht veel belang aan het verbinden van theorie en praktijk. Ze is tevens toezichthouder bij Meandergroep Zuid Limburg en bij CenterData in Tilburg, waar ze haar ervaring deelt en tegelijkertijd veel opsteekt van de ervaringen in de praktijk. In haar onderzoek en onderwijs heeft zij een passie voor het verkennen van de rol van service robots in complexe vraagstukken in de zorg, maar ook in de gastvrijheidsindustrie en het onderwijs. Ze doet dit liefst in teamverband met collega’s van verschillende disciplines. Haar onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende internationale tijdschriften en ze wordt geregeld als gastspreker uitgenodigd bij conferenties en workshops.

De toekomst van de zorg: reden tot zorg?
 • Logo Meander Groep
 • Logo Sevagram
 • Logo Envida
 • Logo Zuyderland
 • Logo Cicero
 • Logo Vivantes
 • Logo De Zorggroep
 • Logo Land van Horne
 • Logo Proteion
 • Logo Zuyd Hogeschool
 • Logo Gilde Zorgcollege
 • Logo Vista College
 • Logo Maastrict University

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK