Aan het woord: Robin en Lisa over een duobaan

geplaatst op: 07 februari 2024

Lisa Klein en Robin Raafs, junior onderzoekers bij AWO-L, werken aan een project gericht op het verbeteren van eerstelijns verblijf (ELV) voor ouderen. Door hun duobaan combineren ze praktijkervaring, als fysiotherapeut en verpleegkundige, met onderzoekswerk. Lisa benadrukt het belang van diverse perspectieven vanuit verschillende zorgorganisaties, terwijl Robin de meerwaarde van praktijkervaring voor onderzoek benadrukt. Ze delen de voordelen van deze duobaan, die de verbinding tussen wetenschap en praktijk versterkt voor effectieve zorgverbetering.

Onderzoekers van de AWO-L werken samen met de Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Leiden aan project gericht op het verbeteren van het eerstelijns verblijf. Eerstelijns verblijf bedden worden aangeboden aan ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, vaak omdat er een onplanbare zorgvraag is, bijvoorbeeld wanneer iemand is gevallen en tijdelijk hulp nodig heeft bij mobiliseren of wanneer er sprake is van een delier bij een urineweginfectie. In de praktijk blijkt dat de cliënten die in het eerstelijns verblijf komen vaak meer achterliggende zorgproblemen of sociale problemen hebben waardoor de zorg en behandeling die in het ELV mag worden aangeboden, onvoldoende is. Dit project heeft als doel om nieuwe zorgtrajecten met gepaste financiering en juiste competenties voor professionals in het ELV te ontwikkelen.

Op dit project zijn vanuit de AWO-L-junior onderzoekers Lisa Klein en Robin Raafs werkzaam. Zij werken beide in een duobaan waarbij ze als onderzoeker en in de praktijk werken. Op deze manier kun je kennis over de praktijk meenemen bij de ontwikkeling van de nieuwe zorgtrajecten.

‘’Doordat ik werkzaam ben als fysiotherapeut op een geriatrische revalidatieafdeling, waar ook cliënten met een ELV worden opgenomen, ben ik goed op de hoogte van de actuele problematiek. Dit maakt het combineren van mijn werk als fysiotherapeut met het werken als junior onderzoeker op dit project zo leuk. In dit project werken we samen met verschillende zorgorganisaties verspreid over het hele land. Door het bezoeken van de deelnemende zorgorganisaties en daar interviews te hebben gehouden, heb ik geleerd dat er grote verschillen zijn tussen organisaties in het hele land. Hierdoor heb ik mijn blik verruimd. Deze bredere kijk neem ik mee terug in mijn werk als fysiotherapeut. Ik vind het waardevol om op deze manier een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van zorg.’’

Lisa Klein I fysiotherapeut I Cicero Zorggroep

 

‘’Naast mijn werk als junior onderzoeker ben ik werkzaam als verpleegkundige op een afdeling voor kortdurend verblijf in de ouderenzorg, waaronder het ELV. Precies de doelgroep waar het onderzoek over gaat. Het is waardevol om als onderzoeker in de praktijk te werken: ik weet wat er in de praktijk speelt en heb daarom een andere blik dan de ‘traditionele’ wetenschapper. Andersom heeft het ook voordeel; als ik aan het werk ben als verpleegkundige en collega’s lopen ergens tegenaan in het ELV dan kan ik dat meenemen in het onderzoek. ‘’

Robin Raafs I deeltijd verpleegkundige I Zorggroep Pantein (Boxmeer)

 

Zowel Robin als Lisa raden een duobaan aan voor iedereen die het leuk vindt om de verbinding te zijn tussen de wetenschap en de praktijk.

Aan het woord: Robin en Lisa over een duobaan
 • Logo Meander Groep
 • Logo Sevagram
 • Logo Envida
 • Logo Zuyderland
 • Logo Cicero
 • Logo Vivantes
 • Logo De Zorggroep
 • Logo Land van Horne
 • Logo Proteion
 • Logo Zuyd Hogeschool
 • Logo Gilde Zorgcollege
 • Logo Vista College
 • Logo Maastrict University

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK