25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Een interventie die de communicatie tussen de zorgprofessional en iemand met dementie verbetert. Plus een interventie om mensen te stimuleren in hun zelfredzaamheid door bijvoorbeeld meer te bewegen. Dat zijn enkele resultaten van het onderzoek onder de noemer Basic Care Revisited.
Essentiële zorg op de kaart zetten
Essentiële zorg, zoals hulp bij het wassen en aankleden, wordt dagelijks het meest geleverd. Toch is relatief weinig onderzoek gedaan naar de vraag hoe verzorgenden en verpleegkundigen dit het beste kunnen doen. Voor de AWO-L was dit reden om met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen een onderzoek te starten naar essentiële zorg. Een belangrijk motief voor samenwerking was dat essentiële zorg op veel verschillende plekken geboden wordt (verpleeghuis, ziekenhuis, thuis). Daarnaast wilden de drie universiteiten met dit onderzoek het thema landelijk beter op de kaart zetten en een infrastructuur rondom dit thema opbouwen, zodat hier meer mensen bij betrokken raken. Dat is inmiddels goed gelukt.
De drie universiteiten onderzoeken vier thema’s in verschillende settingen:
Communicatie van de zorgverlener met mensen met dementie
De AWO-L richtte zich op de eerste drie thema’s. Als eerste werd gekozen voor het ontwikkelen van een aanpak voor een goede communicatie van de zorgverlener met mensen met dementie. Als setting werd gekozen voor het verpleeghuis. Hier zijn mensen met dementie vaak al erg afhankelijk van de zorgverlener en hoe die hun wensen interpreteert. Voor zorgverleners betekent het dat zij zich soms extra moeten inspannen om te begrijpen wat voor de persoon met dementie belangrijk is.
Het onderzoek begon met een literatuurstudie. Daarnaast werd het thema communicatie in een werkgroep vanuit verschillende invalshoeken belicht (onder andere door een logopedist, zorgverleners en een Cliniclown). Ook werd besproken wat een goede en praktisch inzetbare aanpak zou kunnen zijn. Dit resulteerde in een aanpak, mede gebaseerd op het Contact D model: dit model beschrijft factoren die de communicatie kunnen verbeteren.
De aanpak werd in een van de verpleeghuizen in de AWO-L uitgetest. Dat gebeurde onder andere tijdens het wassen en aankleden. Op basis van deze praktijktests werd de aanpak nog bijgeschaafd. Een evaluatie heeft niet plaatsgevonden.
Blijf actief thuis
Een tweede onderzoek dat gestart werd, inclusief effectiviteitsstudie, is Blijf actief thuis. Dit leverde een veelbelovende aanpak op, bedoeld om mensen te stimuleren in beweging te blijven en dingen zo veel mogelijk zelf te doen. De aanpak werd in Limburg uitgetest in de thuissituatie, in Utrecht in het ziekenhuis.
Inmiddels is een vervolgonderzoek gestart om te komen tot een generieke interventie Blijf actief thuis, die zowel thuis, in het verpleeghuis als in het ziekenhuis ingezet kan worden.
Silke Metzelthin
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin MeanderGroep Zuid-Limburg
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Sandra Zwakhalen
Lid AWO-L dagelijks bestuur & Hoogleraar Verplegingswetenschap