25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Een generieke interventie Blijf actief thuis die breed in de zorg kan worden ingezet: van thuis tot in het verpleeghuis. Dat is een van de doelen van het vervolgonderzoek essentiële zorg. Een andere deelstudie is het onderzoek naar een optimaal en juist gebruik van de speciale ‘wassen zonder water’ washandjes.
Blijf actief thuis
Dit onderzoek is in 2019 gestart en borduurt voort op Basis Care Revisited, waarin onder andere de aanpak Blijf actief thuis ontwikkeld werd. Deze aanpak blijkt mensen in beweging te brengen en beoogt dat zij meer dingen zelf (blijven) doen. Dat is een belangrijke voorwaarde om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
Het is de bedoeling om in dit vervolgonderzoek een generieke aanpak te ontwikkelen die uiteindelijk breed kan worden ingezet: thuis, in het ziekenhuis en in het verpleeghuis. Feitelijk gaat het om een interventie die het gedrag van verpleegkundigen en verzorgenden beïnvloedt. Zij gaan meer zorgen met de ‘handen op de rug’ en mensen stimuleren om zo hun zelfredzaamheid te versterken. Om dit te bereiken, ontvangen zij de training ZELF en worden zij in het dagelijks werk ondersteund.
Effectiviteitsstudie
In het vervolgonderzoek wordt in de praktijk van de zorg onderzocht of het gedrag van zorgprofessionals daadwerkelijk verandert bij deze aanpak. Dit gebeurt in een effectiviteitsstudie waaraan een groot aantal afdelingen van een verpleeghuis deelneemt. Op een deel van de afdelingen wordt de interventie ingezet. Hier worden medewerkers in de aanpak geschoold en een coach zal hen op de eigen afdeling begeleiden. Ook zal het beleid op deze manier van werken worden aangepast. Andere afdelingen fungeren als controlegroep: hier wordt de interventie niet geïntroduceerd en wordt de bestaande werkwijze gehandhaafd. Het is de bedoeling om in de toekomst eenzelfde, vergelijkende studie te doen in de thuiszorg.
Wassen zonder water
Hoe kunnen de speciale ‘wassen zonder water’ washandjes optimaal en efficiënt in de zorg gebruikt worden? Dat is de kernvraag in een tweede deelstudie. De washandjes worden veel gebruikt in de zorg, maar de praktijk laat zien dat dit niet altijd efficiënt gebeurt. Er worden regelmatig washandjes verspild en soms worden hygiëneregels onvoldoende nageleefd. In een observatie studie in de praktijk van de zorg zal onderzocht worden wat goed en niet goed gaat. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met betrokkenen, zoals het zorgpersoneel, cliënten, managers en producenten van de speciale washandjes. Dit moet uiteindelijk resulteren in een concreet plan voor het juiste en optimale gebruik van de washandjes dat wordt ingevoerd en gemonitord in een aantal verpleeghuizen.
Ik vind ook dat we meer met collega’s sparren over de zelfredzaamheid; als iets niet lukt of als iemand een tip heeft - of een andere manier van aanpakken of ideeën heeft - dat gebeurt (nu) veel meer
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Sandra Zwakhalen
Lid AWO-L dagelijks bestuur & Hoogleraar Verplegingswetenschap