25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Een effectieve, in de praktijk uitvoerbare interventie, gericht op het terugbrengen van het gebruik van (Zweedse) banden in de ouderenzorg. Met dat doel ging in 2008 het onderzoek EXBELT van start. Het betekende een keerpunt voor bewoners van verpleeghuizen in Nederland: de banden om hen vast te binden worden hier tegenwoordig nog maar zeer beperkt gebruikt.
EXBELT
Het verminderen en voorkomen van het vastbinden van bewoners van verpleeghuizen, dat was de insteek van EXBELT bij de start in 2008. Ofwel: expelling belts. Dat het vastbinden van bewoners veel nadelen heeft, had eerder onderzoek al duidelijk gemaakt. Bewoners die regelmatig worden vastgebonden, hebben meer kans op doorligwonden en het doormaken van een depressie. Ook lopen ze een grotere kans om te vallen. In 2008 was bovendien sprake van enkele incidenten met de Zweedse band met een dodelijke afloop. Dat leidde tot een landelijke discussie over het gebruik van vrijheidsbeperkende middelen in onder andere de verpleeghuiszorg.
Nulmeting
Bij de start van het EXBELT-onderzoek was bekend dat op afdelingen voor psychogeriatrische ouderenzorg gemiddeld meer dan de helft van de bewoners wel eens met banden werd vastgebonden: ’s nachts en regelmatig ook overdag. De eerste nulmeting toonde vervolgens aan dat verspreid over alle afdelingen 16 tot 17 procent van de bewoners weleens met banden werd vastgebonden. Een belangrijk motief voor het gebruik van banden was om te voorkomen dat bewoners zouden vallen, bijvoorbeeld als zij ’s nachts gaan dwalen. Om die reden werden ook vaak bedrekken gebruikt. Daarnaast werden bewoners die zich agressief gedroegen met regelmaat vastgebonden om hen tegen zichzelf en anderen te beschermen. EXBELT zette in op een ander perspectief: niet het symptoom bestrijden, maar het onderliggend probleem aanpakken.
Interventie
Samen met de zorginstellingen werd een interventie ontwikkeld om het vastbinden van bewoners te verminderen en voorkomen. Deze interventie, EXBELT, bevat enkele belangrijke onderdelen:
Tussen 2008 en 2010 werd EXBELT uitgetest in de praktijk van verschillende verpleeghuizen in Nederland. Zo werd de interventie op 15 afdelingen ingevoerd en 11 afdelingen fungeerden als controlegroep. In totaal waren ruim 700 bewoners bij het onderzoek betrokken.
Resultaten
Ik was heel sceptisch, maar de interventie heeft mij de ogen geopend. En ik heb de handvatten gekregen om het anders te doen.
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Michel Bleijlevens
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Vivantes