Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Het overdraagbaar maken en verspreiden van een nieuw leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen. Met als doel: het versterken van de leiderschapsrol van wijkverpleegkundigen. De AWO-L doet dit in een project in het kader van het landelijk ZonMw onderzoek Beschrijven Goede voorbeelden.
Competenties
Verspreid over het land worden in totaal tien projecten onder de vlag Beschrijving Goede voorbeelden uitgevoerd. In Limburg gaat het om een vervolg op het project Nurses in the lead towards high quality community care. Hierin werd een nieuw leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen ontwikkeld. Bedoeling is om dit programma in een één jaar durend project overdraagbaar te maken en verder te verspreiden. Met als uiteindelijk doel het versterken van de leiderschapscompetenties van wijkverpleegkundigen niveau 6. Het project van de AWO-L ging op 1 oktober 2020 van start.
Het project
Inmiddels is in het project een literatuurstudie gedaan naar bestaande leiderschapsprogramma’s in de langdurige zorg. Het resultaat is dat deze spaarzaam zijn.
Voor de verdere verspreiding van het programma zijn een trainershandleiding (digitaal) en een cursistenhandleiding ontwikkeld. Op basis hiervan vinden train-de-trainer trainingen plaats bij een zorgorganisatie in Zuid-Limburg. Zo worden in het project vier wijkverpleegkundigen (aspirant-trainers) getraind om de training zelf te kunnen geven aan elf collega wijkverpleegkundigen. Voor hen is de cursistenhandleiding bedoeld.
Het verloop en effect van de trainingen wordt geëvalueerd.
Vaardigheden
In de training, die uit veertien bijeenkomsten bestaat, komt een aantal vaardigheden aan bod, zoals:
Vervolg
In de laatste fase van het programma is het de bedoeling om het programma breder inzetbaar te maken, zodat ook andere zorgsectoren ermee aan de slag kunnen gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om ziekenhuizen, de revalidatiezorg en de GGZ.
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Petra Erkens
Senior onderzoeker & linking pin onderwijs