25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Het overdraagbaar maken en verspreiden van een nieuw leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen. Met als doel: het versterken van de leiderschapsrol van wijkverpleegkundigen. De AWO-L doet dit in een project in het kader van het landelijk ZonMw onderzoek Beschrijven Goede voorbeelden.
Competenties
Verspreid over het land worden in totaal tien projecten onder de vlag Beschrijving Goede voorbeelden uitgevoerd. In Limburg gaat het om een vervolg op het project Nurses in the lead towards high quality community care. Hierin werd een nieuw leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen ontwikkeld. Bedoeling is om dit programma in een één jaar durend project overdraagbaar te maken en verder te verspreiden. Met als uiteindelijk doel het versterken van de leiderschapscompetenties van wijkverpleegkundigen niveau 6. Het project van de AWO-L ging op 1 oktober 2020 van start.
Het project
Inmiddels is in het project een literatuurstudie gedaan naar bestaande leiderschapsprogramma’s in de langdurige zorg. Het resultaat is dat deze spaarzaam zijn.
Voor de verdere verspreiding van het programma zijn een trainershandleiding (digitaal) en een cursistenhandleiding ontwikkeld. Op basis hiervan vinden train-de-trainer trainingen plaats bij een zorgorganisatie in Zuid-Limburg. Zo worden in het project vier wijkverpleegkundigen (aspirant-trainers) getraind om de training zelf te kunnen geven aan elf collega wijkverpleegkundigen. Voor hen is de cursistenhandleiding bedoeld.
Het verloop en effect van de trainingen wordt geëvalueerd.
Vaardigheden
In de training, die uit veertien bijeenkomsten bestaat, komt een aantal vaardigheden aan bod, zoals:
Vervolg
In de laatste fase van het programma is het de bedoeling om het programma breder inzetbaar te maken, zodat ook andere zorgsectoren ermee aan de slag kunnen gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om ziekenhuizen, de revalidatiezorg en de GGZ.
Petra Erkens
Senior onderzoeker & linking pin onderwijs
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl