Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Een leven lang leren in de ouderenzorg, dat is de inzet van het LINC project, een afkorting die staat voor Learning Innovation Nurses Climate. Doel van dit onderzoek: zorgprofessionals die continu leren en de ouderenzorg verbeteren.
Een leven lang leren
De ouderenzorg is continu in beweging: de vergrijzing neemt toe en ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Daardoor neemt de complexiteit van de zorg toe, zowel thuis als in het verpleeghuis. Voor zorgprofessionals betekent dit dat zij continu moeten meebewegen en waar dat kan, meehelpen de zorg te verbeteren. Dit kan alleen in een werkomgeving waarin een leven lang leren om die zorg te verbeteren gestimuleerd wordt. En uitkomsten van zorg, zoals het voorkomen van valincidenten en doorligwonden, hier ook veel meer voor worden aangewend. Want tot nu toe worden deze uitkomstmaten van zorg vooral gebruikt om de buitenwereld te informeren.
Het onderzoek
Het LINC project ging in 2019 van start om in vier jaar een duurzaam en systematisch leer- en verbeterklimaat te creëren en evalueren bij teams van verpleegkundigen en verzorgenden (V&V) werkzaam in de ouderenzorg. Dit gebeurt in opeenvolgende fasen bij twaalf V&V teams van drie ouderenzorgorganisaties die zijn aangesloten bij de AWO-L. Het gaat deels om teams van afdelingen in de verpleeghuiszorg en deels om teams in de thuiszorg.
Het is de bedoeling om op basis van de ervaringen die in de pilots worden opgedaan een interventie te ontwikkelen die teams en afdelingen helpt om continu te leren en te verbeteren.
Van werken en leren, naar werken is leren. Dat is waar we naar toe willen!
Judith Meijers
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Zuyderland
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl