25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Toekomstgerichte, meer wetenschappelijk onderbouwde verpleegkundige zorg in verpleeghuizen, dat was de insteek van het project Nurses on the move. Met als doel: het behouden en bevorderen van de zelfredzaamheid van bewoners, het verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg en het onderzoeken van de relatie tussen expertise en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.
Elke stap telt
De onderzoekslijn bestond uit drie deelprojecten, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid van verpleeghuisbewoners. Hen dagelijks activeren en tot bewegen aanzetten, draagt daar onder andere aan bij.
Bewegen
In het deelproject DAIly NURSE werd als eerste onderzocht hoeveel bewoners dagelijks bewegen door te observeren hoeveel ze zitten, staan of liggen. Dat gebeurde op basis van bijna 3300 observaties verdeeld over 30 afdelingen voor bewoners met dementie en bewoners met lichamelijke klachten. Ook werd geobserveerd wat medewerkers deden: activeerden zij bewoners of werden er juist dingen van hen overgenomen.
De conclusie luidde dat bewoners weinig bewegen, veel slapen en vaak televisiekijken. Verder bleek dat medewerkers in de helft van de gevallen dingen overnamen, zoals het smeren van een boterham. In interviews met verzorgenden en verpleegkundigen kwam naar voren dat zij dit ook regelmatig doen als dit niet nodig is.
Interventie DAIly NURSE
Op basis van deze eerste studie en literatuuronderzoek werd samen met de praktijk een interventie genaamd DAIly NURSE ontwikkeld. Deze bestaat uit drie onderdelen:
(In een ander deelproject werd een toolbox ontwikkeld gericht op het bevorderen van de implementatie van strategieën gericht op het stimuleren van bewegen).
In de praktijk
De interventie DAIly NURSE werd getest in de praktijk van drie deelnemende zorgorganisaties. Hier werden camera’s geplaatst op afdelingen tijdens het ontbijtmoment waar de interventie wel en waar die niet werd uitgetest om verschillen te observeren. Eerst werd een nulmeting gehouden en na de DAIly NURSE interventie volgde een tweede meting. De uitkomst: Ouderen gingen niet veel meer bewegen tijdens het ontbijtmoment (niet meer zelf doen) en de rol van medewerkers veranderde in die korte tijdsperiode niet veel. Medewerkers namen nog steeds veel over van de bewoners. Wel was er meer rust in woonkamers, was er oog voor maaltijd ambiance, zaten medewerkers vaker aan tafel met bewoners en stonden radio’s zachter. Bovendien droeg de interventie bij aan meer bewustwording: medewerkers constateerden zelf meerdere malen dat ze dingen van bewoners overnamen waar dat niet nodig was.
Vervolg
Zorgorganisaties werken nog met de interventie, die werd door ontwikkeld in een apart onderzoeksproject gericht op het stimuleren van bewegen en de zelfredzaamheid.
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Michel Bleijlevens
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Vivantes