25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Er bestaat niet zoiets als een universele voorspellende factor die duidt op een aanstaande, noodzakelijke opname in het verpleeghuis van mensen met dementie. Dit blijkt uit grootschalig Europees onderzoek, waarin de AWO-L het inventariseren en analyseren van data op zich nam.
Mensen met dementie kunnen op enig moment niet langer meer zelfstandig thuis wonen. Een Europees consortium deed onderzoek naar de vraag of er factoren zijn die duiden op een aanstaande, noodzakelijke verhuizing naar het verpleeghuis. Verder richtte het onderzoek zich op de kwaliteit van leven en zorg van een hele specifieke groep mensen met dementie: mensen in de laatste zes maanden thuis voor hun opname en de eerste drie maanden na de verhuizing naar het verpleeghuis. Het onderzoek werd gefinancierd door de Europese Unie. Landen die deelnamen aan het consortium waren Nederland (met de AWO-L), Duitsland Frankrijk, Engeland, Finland, Zweden, Estland en Spanje.
Data
Binnen het onderzoek kreeg de AWO-L de hoofdtaak: het aansturen en verzamelen van data over ruim 2000 mensen met dementie en hun naasten. Circa 1200 van hen woonden nog thuis; bijna 800 mensen waren recent verhuisd naar het verpleeghuis. Ook nam de AWO-L de analyse van alle data uit de acht landen op zich. Andere landen richtten zich onder andere op het verzamelen van data over best practices en de kosteneffectiviteit.
Conclusie
Tegen de verwachting in leverde dit onderzoek geen universele voorspeller voor een aanstaande opname op. Wel werd in zeven van de acht landen de overbelasting van de mantelzorger als mogelijke voorspeller gevonden: naarmate die overbelasting toeneemt, stijgt de kans op een naderende verhuizing naar het verpleeghuis. Maar bijvoorbeeld veranderend gedrag of de mate waarin iemand afhankelijk is van anderen, blijken geen voorspellers. De conclusie is dan ook dat de noodzaak van een verhuizing naar een verpleeghuis heel erg afhangt van hoe iemand leeft en de zorg die hij of zij krijgt. Verder bleek uit het onderzoek dat er geen verschil is in de kwaliteit van leven thuis of in het verpleeghuis.
Tot slot concludeert de AWO-L op basis van alle data dat Nederland van alle acht landen allround kampioen is als het om goede zorg voor mensen met dementie gaat. Vergelijkbaar met de allround kampioen op de schaats, die geen enkele afstand wint maar uiteindelijk wel met het beste gemiddelde kampioen wordt.
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Hilde Verbeek
Vice-voorziter AWO-L & Hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen