25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Vier zorgorganisaties van de AWO-L evalueerden in 2020 het gebruik van de smart glass: een slimme bril die het mogelijk maakt dat iemand op een tablet of smartphone op afstand kan meekijken met een collega die een bril met een camera draagt.
Op afstand
De gedachte is dat met de inzet van de smart glass zorgprofessionals makkelijker en directer in kunnen spelen op vragen van andere locaties en minder hoeven te reizen. Met een smart glass kan een arts, verpleegkundige, psycholoog of opleider van een afstand meekijken met de zorgmedewerker, bijvoorbeeld bij wondzorg. Of om een cliënt te observeren, of een leerling te begeleiden. Zo kan efficiënter worden gewerkt en wordt elkaars expertise optimaal benut.
Het project ging in 2020 door de coronacrisis versneld van start op meerdere locaties van vier zorgorganisaties in Zuid-Limburg. Hier werd de slimme bril in vier situaties ingezet:
Het onderzoek
De kernvraag in het onderzoek luidde: hoe pakt het gebruik van de smart glass uit? Zo werden 110 vragenlijsten ingevuld door dragers van de smart glass en degenen die meekeken op hun tablet. Daarnaast werden 27 zorgprofessionals (specialisten ouderengeneeskunde, psychologen en verpleegkundigen) geïnterviewd over hun ervaringen met de slimme bril. En in twee focusgroepen werd gesproken met projectleiders en beleidsmedewerkers.
De conclusies
Voor definitieve conclusies is het nog te vroeg. Wel kan al iets gezegd worden over de ervaringen van de zorgorganisaties:
Ramon Daniëls
Lector Ondersteunende Technologie in de zorg & wetenschappelijke linking pin Sevagram
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl