25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
Het ontwikkelen van een interventie op het gebied van telerevalidatie die effectief en toepasbaar is in de thuissituatie van ouderen, na hun opname in de geriatrische revalidatie. Dat is het uiteindelijk doel van dit onderzoek, dat in 2020 van start ging.
Zorg op afstand
Telerevalidatie houdt in dat er technologische hulpmiddelen worden gebruikt om te revalideren. Het gaat dan onder andere om games, oefenvideo’s en beeldbellen met de therapeut. Telerevalidatie wordt bij de revalidatie van ouderen maar beperkt ingezet. De gedachte is vaak nog dat ouderen de technologie niet gewend zijn, maar die gedachte is inmiddels achterhaald. Steeds meer ouderen kunnen goed overweg met tablet en smartphone. Voor de AWO-L was dit aanleiding om een onderzoek te starten naar de inzet van technologie in de nazorg na geriatrische revalidatie. Een andere belangrijke aanleiding is de toenemende druk op de ouderenzorg door de personeelstekorten. Nazorg op afstand met de inzet van technologische middelen kan die druk mogelijk verminderen. Zo kunnen mensen na een GRZ-traject thuis nog op afstand contact hebben met hun behandelaren. De coronacrisis heeft dit denken in een stroomversnelling gebracht.
Vraag
De vraag is of een revalidant door de inzet van technologie in de thuissituatie eerder naar huis kan en thuis beter herstelt.
Interventie
Het onderzoek is gestart met literatuuronderzoek naar de vraag welke telerevalidatie interventies op dit moment al voorhanden zijn en welke interventies effectief gebleken zijn voor deze doelgroep. Vervolgens wordt op basis van dit literatuuronderzoek een interventie geselecteerd en geschikt gemaakt voor toepassing in de Nederlandse zorg. De hoofdvraag hierbij zal zijn: is het een effectieve interventie en is deze goed uitvoerbaar voor cliënt en behandelaar?
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Irma Everink
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Envida