Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Het ontwikkelen van een interventie op het gebied van telerevalidatie die effectief en toepasbaar is in de thuissituatie van ouderen, na hun opname in de geriatrische revalidatie. Dat is het uiteindelijk doel van dit onderzoek, dat in 2020 van start ging.
Zorg op afstand
Telerevalidatie houdt in dat er technologische hulpmiddelen worden gebruikt om te revalideren. Het gaat dan onder andere om games, oefenvideo’s en beeldbellen met de therapeut. Telerevalidatie wordt bij de revalidatie van ouderen maar beperkt ingezet. De gedachte is vaak nog dat ouderen de technologie niet gewend zijn, maar die gedachte is inmiddels achterhaald. Steeds meer ouderen kunnen goed overweg met tablet en smartphone. Voor de AWO-L was dit aanleiding om een onderzoek te starten naar de inzet van technologie in de nazorg na geriatrische revalidatie. Een andere belangrijke aanleiding is de toenemende druk op de ouderenzorg door de personeelstekorten. Nazorg op afstand met de inzet van technologische middelen kan die druk mogelijk verminderen. Zo kunnen mensen na een GRZ-traject thuis nog op afstand contact hebben met hun behandelaren. De coronacrisis heeft dit denken in een stroomversnelling gebracht.
Vraag
De vraag is of een revalidant door de inzet van technologie in de thuissituatie eerder naar huis kan en thuis beter herstelt.
Interventie
Het onderzoek is gestart met literatuuronderzoek naar de vraag welke telerevalidatie interventies op dit moment al voorhanden zijn en welke interventies effectief gebleken zijn voor deze doelgroep. Vervolgens wordt op basis van dit literatuuronderzoek een interventie geselecteerd en geschikt gemaakt voor toepassing in de Nederlandse zorg. De hoofdvraag hierbij zal zijn: is het een effectieve interventie en is deze goed uitvoerbaar voor cliënt en behandelaar?
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Irma Everink
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin Envida