Thuis als het kan

Door toename van het aantal ouderen, personeelstekorten in de zorg en toenemende zorgkosten, vormt het bieden van goede geriatrische revalidatie een steeds grotere uitdaging. Daarnaast wordt er steeds meer waarde gehecht aan revalidatie dicht bij huis. Het is daarom belangrijk dat de revalidatie anders wordt ingericht waarbij een groter deel van de GRZ ambulant (thuis of poliklinisch) wordt aangeboden en minder lange opnames in een revalidatie instelling nodig zijn.
 

Tot nu toe komt ambulante GRZ echter slechts beperkt van de grond. Daarom wordt in dit project ingezet op het (door)ontwikkelen van ambulante GRZ op basis van bestaande goede voorbeelden.

Doel van het project

Het doel van dit project is het (door)ontwikkelen, invoeren en evalueren van ambulante geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Dit project resulteert in een generieke module ambulante GRZ, die geïntegreerd kan worden in reguliere zorg(paden) binnen de GRZ. Daarnaast biedt het project inzicht in ervaringen met en effecten van ambulante GRZ. Hierbij wordt beoogd dat ambulante GRZ bijdraagt aan de zelfredzaamheid en participatie van revalidanten, als waardevol en uitvoerbaar wordt ervaren door revalidanten, naasten en zorgverleners, en leidt tot een doelmatiger zorggebruik.

Project inhoud

Dit project wordt uitgevoerd in de regio’s Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland door een samenwerkingsverband van acht GRZ-aanbieders (Sevagram, MeanderGroep, Vitala+, Omring, Vivium, de Zorgcirkel, Pieter van Foreest en Laurens), vertegenwoordigers van revalidanten en mantelzorgers (Burgerkracht Limburg en Ouderenberaden), zorgverzekeraars (CZ, VGZ en Zilveren Kruis) en kennisorganisaties (Universiteit Maastricht, AmsterdamUMC en LUMC). De module die ingevoerd wordt door de deelnemende GRZ-aanbieders bestaat uit vijf kernelementen: 1) vervangen van een deel van de klinische revalidatie door ambulante revalidatie; 2) focus op participatiedoelen; 3) gebruik van eHealth (o.a. videobellen, sensoren, revalidatieapps); 4) bevorderen zelfmanagement via reablement technieken; en 5) bevorderen van nauwe samenwerking tussen alle betrokken partners. Elke GRZ-aanbieder bepaalt zelf welke doelgroep gekozen wordt voor deelname aan ambulante GRZ. Dit kan variëren van de volledige GRZ doelgroep tot specifieke diagnosegroepen zoals CVA of heupfractuur.
In een leernetwerk wisselen de betrokken partijen ervaringen en ideeën uit en worden knelpunten opgelost. De ervaringen met ambulante GRZ en de effecten ervan worden geëvalueerd, waarbij de resultaten worden vergeleken tussen voormeting (bij opname), nameting (na afronding GRZ-traject) en follow-up (3 maanden na afronding). Ook wordt een vergelijking gemaakt met gegevens van voorgaande jaren bij de deelnemende GRZ-aanbieders. Hierbij worden in alle regio’s dezelfde uitkomstmaten gebruikt, waaronder ervaringen van revalidanten, naasten en zorgverleners, zelfredzaamheid en participatie van revalidanten, ervaren zorglast naasten, zorggebruik en de daaraan gerelateerde kosten.
Begin 2026 verwachten we het eindrapport van het evaluatieonderzoek op te leveren. Daarnaast wordt met het oog op de verdere uitbreiding van de ambulante GRZ een generieke versie van de module ambulante GRZ gemaakt op basis van de opgedane ervaringen en bevindingen. Ook wordt een “implementatietool” ontwikkeld met daarin praktische tips en aanbevelingen voor GRZ-aanbieders die interesse hebben in het invoeren van de module.

meer weten?

Jolanda van Haastregt
Senior onderzoeker




in de media

in de media


  • Logo Meander Groep
  • Logo Sevagram
  • Logo Envida
  • Logo Zuyderland
  • Logo Cicero
  • Logo Vivantes
  • Logo De Zorggroep
  • Logo Land van Horne
  • Logo Proteion
  • Logo Zuyd Hogeschool
  • Logo Gilde Zorgcollege
  • Logo Vista College
  • Logo Maastrict University

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK