Monique van den Hoed in Geron en op GSA 2023
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Monique licht het onderzoek over innovation readiness toe in haar artikel gepubliceerd in Geron en vertelt erover op de jaarlijkse wetenschappelijke vergadering van de GSA.
20 november 2023 - lees meer
Het 'I-HARP bij COPD' project heeft geleid tot een waardevolle tool voor palliatieve zorg bij COPD, gericht op het herkennen en bespreken van zorgbehoeften bij patiënten en hun naasten. Het hulpmiddel biedt zorgverleners voorbeeldvragen, signaleringsvragen en adviezen om palliatieve zorgbehoeften te herkennen en te anticiperen. Het instrument is gebaseerd op de eerder ontwikkelde versie genaamd 'I-HARP bij Hartfalen'.
01 november 2023 - lees meer
Van thuis naar verpleeghuis, van ziekenhuis naar huis of naar verpleeghuis: veel ouderen in de langdurige zorg maken verhuizingen mee. Het Europese project Transsenior richt zich op het verbeteren en waar mogelijk voorkomen van dit soort verplaatsingen (transities). De AWO-L is lid van het consortium dat het project uitvoert.
Europees consortium
De dagelijkse praktijk leert dat verplaatsingen van ouderen lang niet altijd soepel verlopen. Het gaat daarbij om tal van transities, tussen thuis en zorginstellingen of tussen zorginstellingen onderling. Zo’n transitie loopt niet goed, omdat bijvoorbeeld de informatie bij de overdracht niet compleet is. Daarnaast komt het regelmatig voor dat ouderen vanuit thuis in het ziekenhuis worden opgenomen, waar dat met inzet van de juiste thuiszorg wellicht voorkomen had kunnen worden.
De Europese Unie kende in 2019 subsidie toe aan een groot Europees consortium (Horizon 2020 Marie Curie - International Training Network) dat nu onderzoek doet naar deze transities in de langdurige ouderenzorg. Daarbij zijn verschillende thema’s benoemd, zoals:
In totaal zijn zeven landen vertegenwoordigd in het consortium: Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Polen, Italië en Israël.
Health Care Innovators
Verdeeld over de deelnemende landen zijn dertien Health Care Innovators aangesteld, die op dit onderzoek promoveren. Zij doen dit steeds vanuit twee universiteiten in twee van de deelnemende landen: drie Health Care Innovators hebben de Universiteit Maastricht als hoofdzetel. En nog eens drie van hen hebben Maastricht als tweede zetel. De AWO-L is dus sterk vertegenwoordigd in het onderzoek.
Onderzoeksvragen
Inmiddels is een grote literatuurstudie gestart om in beeld te brengen wat al bekend is over transities in de langdurige ouderenzorg. Daarnaast hebben de promovendi elk een eigen onderzoeksvraag.
Voor de drie promovendi die Maastricht als hoofdzetel hebben, zijn dit de onderzoeksvragen:
Deelnemers
In alle drie de onderzoeken zullen interventies in de praktijk van de zorg worden uitgetest. Verschillende zorgorganisaties binnen de AWO-L nemen hier aan deel. Een aparte rol is weggelegd voor MeanderGroep, omdat deze zorgorganisatie lid is van het Europese onderzoeksconsortium. Dit betekent dat MeanderGroep al in een vroeg stadium betrokken is bij het onderzoek en onder andere meewerkt aan het (verder) verfijnen van de onderzoeksvragen.
Bram de Boer
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin De Zorggroep
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Hilde Verbeek
Vice-voorziter AWO-L & Hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen