Veerkracht verbindt: dat was het thema van de SANO Wetenschapsdag op donderdag 31 oktober. De zes samenwerkende netwerken ouderenzorg van Nederland kwamen bijeen om kennis over onderzoek binnen de ouderenzorg te delen. De onderwerpen innovatie en technologie, wonen met zorg, autonomie en samenredzaamheid en passende zorg stonden deze dag centraal. Volgens Science Practitioners Joyce en Maarten, werkzaam binnen De Zorggroep en UKON, leverden die parallelsessies veel inspiratie op. "Het was een nuttige dag. We gaan naar huis met nieuwe informatie die we kunnen omzetten in concrete acties binnen de zorgorganisatie."
De zes samenwerkende Academische Werkplaatsen Ouderenzorg (SANO) lanceerden in 2022 een Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg. Jaarlijks verschijnt er tijdens de SANO Wetenschapsdag een update van deze Kennisagenda. In de nieuwe editie van oktober 2024 zijn drie nieuwe thema’s aan de Kennisagenda toegevoegd. Het gaat om de thema’s Dementie op jonge leeftijd, Interprofessioneel samenwerken en Samen beslissen.
Stem op het project Leren en Verbeteren in verpleeghuiszorg dat genomineerd is voor een internationale prijs
Stem op het project Leren en Verbeteren in verpleeghuiszorg dat genomineerd is voor een internationale prijs
geplaatst op: 29 maart 2021
Het AWO-L project ‘LEEV: Samen op weg naar persoonsgerichte zorg en ondersteuning in de verpleeghuiszorg’ is genomineerd voor de Value-Based Healthcare Prize 2021. Deze nominatie is voor ons heel bijzonder, omdat ons project het eerste project uit de verpleeghuissector is dat in aanmerking komt voor deze prijs.
Om op LEEV te kunnen stemmen, dien je ‘project 3: Creating value in nursing homes’ aan te vinken, een geldig e-mailadres aan te geven en daarna op ‘vote’ te klikken. Stemmen kan tot 19 mei 2021, die dag wordt ook de winnaar bekend gemaakt.
Over leren en verbeteren
Hoe kunnen we zorgorganisaties ondersteunen om lerende organisaties te worden, waarbij relatiegerichte zorg leidend is? Dat is de doelstelling in het project, waarbij we waarde willen toevoegen aan het dagelijks leven in verpleeghuizen voor bewoners, hun naasten en medewerkers. Om dit te bereiken werken diverse partners, waaronder bewoners, naasten, cliëntvertegenwoordigers, zorgmedewerkers, onderzoekers en opleiders, vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg samen. Teams gaan samen met bewoners en hun naasten aan de slag om voor hen waardevolle zorg te realiseren. In de praktijk betekent dat: steeds weer nagaan hoe de cliënt een verbetering ervaart. De ‘Ruimte voor Zorg’- methodiek vormt de basis. Deze is door de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg ontwikkeld en meet de ervaren kwaliteit van zorg.
Meer over het project LEEV lees je hier. Wil je meer weten over de onderliggende Ruimte voor Zorg methodiek, download dan onze factsheet