25 jaar AWO Limburg
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Today UM celebrates it's 47th Dies Natalis! 🥳 Theme: 'Bold yet prudent: technological innovation and society' + our… twitter.com/i/web/status/1… Retweeted by Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg - naar tweet >>
Benieuwd hoe cliënten, familie & zorgverleners de #zorg in uw organisatie ervaren? 𝓡𝓾𝓲𝓶𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓸𝓻 𝓩𝓸𝓻𝓰 geeft antwo… twitter.com/i/web/status/1… - naar tweet >>
Jubileumsymposium | Save the Date
Op vrijdag 9 juni 2023 staat het MECC te Maastricht in het teken van het 25 jarig Jubileumsymposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg.
24 januari 2023 - lees meer
Op 2 december accepteerde prof. dr. Daisy Janssen haar ambt als hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Met het uitspreken van haar oratie ‘Krachtig in kwetsbaarheid’ werd Daisy vervolgens de eerste vrouwelijke hoogleraar Ouderengeneeskunde in Nederland. Ter ere van de benoeming organiseerde de AWO Limburg samen met Ciro het symposium ‘Ouderengeneeskunde; klaar voor de toekomst?’
11 januari 2023 - lees meer
De zelfredzaamheid van ouderen bevorderen door hen te stimuleren om thuis zo veel mogelijk in beweging te blijven. Dat is het doel van het programma Blijf Actief Thuis, dat door de AWO-L ontwikkeld en getest werd.
Trainingsprogramma
Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ is het uitgangspunt van Blijf Actief Thuis. Het programma is gebaseerd op de zorgfilosofie reablement en bestaat uit een serie bijeenkomsten voor zowel verpleegkundigen als verzorgenden, helpenden en huishoudelijke hulpen in de thuiszorg. In de bijeenkomsten leren zij om zichzelf continu de vraag te stellen: wat kan de klant nog zelf? Ook krijgen zij handvatten aangereikt om met de klant te oefenen hoe die weer actiever kan worden. Dat varieert van zichzelf weer wassen en aankleden tot kleine huishoudelijke klusjes, zoals het afstoffen van de kastjes. Waar nodig kunnen het sociale netwerk of hulpmiddelen worden ingezet. Bovendien helpen wekelijkse nieuwsbrieven en een boosterbijeenkomst de zorgprofessionals om niet terug te vallen in oude routines.
Zorgprofessionals worden op deze manier getraind in het stimuleren van ouderen om thuis meer zelf te doen, in plaats van zorg over te nemen.
Het onderzoek
De AWO-L deed bij een van de aangesloten zorgorganisaties onderzoek naar de uitvoerbaarheid en (kosten)effectiviteit van het programma. Zo werden vijf wijkteams die getraind werden en het programma toepassen vergeleken met vijf wijkteams die de training niet volgden en niet kenden. In totaal waren 313 zorgverleners en 264 klanten bij het onderzoek betrokken.
Uitkomstmaten
Voor de start werden een aantal uitkomstmaten vastgelegd, zoals: vergroot het programma de zelfredzaamheid van ouderen, verbetert hun psychische en fysieke gesteldheid en kwaliteit van leven en worden met het programma kosten bespaard? In het onderzoek werden voor deze uitkomstmaten op groepsniveau geen verschillen gemeten tussen de twee groepen. Op individueel niveau was dat verschil er soms wel. Ook zijn zorgprofessionals enthousiast, omdat ze in de training praktische handvatten krijgen aangereikt en de nieuwe werkwijze goed ontvangen is door hun klanten.
Vervolg
In het onderzoek Basis Care Revisited II wordt nu onderzoek gedaan hoe Blijf Actief Thuis en twee vergelijkbare programma’s doorontwikkeld kunnen worden, zodat een meer effectief programma ontstaat dat breed in de zorg kan worden ingezet: van thuis tot in het verpleeghuis.
Dat ik die dingen zoals kastjes afstoffen weer zelf doe, geeft mij een voldaan gevoel.
Neem contact op via
ouderenzorg at maastrichtuniversity dot nl
Silke Metzelthin
Senior onderzoeker & wetenschappelijke linking pin MeanderGroep Zuid-Limburg